Είναι διάσημη για την εργασία της πάνω στην αλλαγή επαγγελματικής ταυτότητας και το πόσο δύσκολο και βασανιστικό συχνά είναι αυτό.
Η Herminia Ibarra ως η πιο influential Thinker για το 2017 στον τομέα της. Πρόσφατα πήρε μεταγραφή στο London Business School στην έδρα "Charles Handy", του άλλου μεγάλου στοχαστή του Management. Είναι διάσημη για την εργασία της πάνω στην αλλαγή επαγγελματικής ταυτότητας και το πόσο δύσκολο και βασανιστικό συχνά είναι αυτό. Καθημερινά βλέπουμε βιογραφικά για τον ξενοδοχειακό/τουριστικό κλάδο τα οποία είναι ασαφή, μπερδεμένα, με λάθος μέγεθος, γεμάτα ορθογραφικά. Είναι κρίμα υπάλληλοι και στελέχη του ξενοδοχειακού χώρου να περνάνε τόσα χρόνια σπουδών, εκπαίδευσης ή μόνο προϋπηρεσίας, και στην συνέχεια να μην μπορούν να κατασκευάσουν ένα στοιχειωδώς σωστό και κατανοητό βιογραφικό που θα τους κάνει να ξεχωρίζουν. Με αυτό τον τρόπο δείχνουν να υπολείπονται των πραγματικών δυνατοτήτων τους. Για να καταλάβει κάποιος αν γνωρίζει τι καριέρα επιθυμεί να ακολουθήσει θα πρέπει να σκεφτεί το εξής ερώτημα: Ας υποθέσουμε ότι σας δίνουν μισθό 5000 ευρω το μήνα για να ακολουθήσετε το επάγγελμα που θα θέλατε, ποιο θα ήταν το επάγγελμα αυτό; Αυτό το ερώτημα φέρνει στην επιφάνεια το σημαντικό θέμα της νοηματοδότησης της εργασίας, να κάνει κάποιος κάτι που τον ενδιαφέρει και στο οποίο θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά ακριβώς επειδή του αρέσει. Αυτή η στρατηγική έχει το εξής πλεονέκτημα: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ
Το Cv Clinic είναι γραφείο το οποίο ειδικεύεται στην κατασκευή επαγγελματικών βιογραφικών σημειωμάτων όλων των επιπέδων.Απευθυνόμαστε τόσο σε στελέχη επιχειρήσεων με μεταπτυχιακά και εμπειρία όσο και σε απόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ/ΙΕΚ, γυμνασίου, λυκείου, που ενδεχομένως νομίζουν ότι έχουν λίγα προσόντα. Δεν συντάσσουμε/γράφουμε απλώς βιογραφικά αλλά Κατασκευάζουμε βιογραφικά εκ του μηδενός σε συνεργασία με τον κάθε ενδιαφερόμενο και με πολύ διάλογο μαζί του με σκοπό να δημιουργήσουμε κάτι νέο. Οι εργοδότες αφιερώνουν μόνο 30 δευτερόλεπτα σε κάθε βιογραφικό. ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ Καλωσορίζουμε την αποστολή βιογραφικών σας στο e-mail μας. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΕ ΤΡΙΤΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ Το γραφείο μας κατασκευάζει βιογραφικά, δεν μεταφράζει βιογραφικά. Αυτό συμβαίνει διότι κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες σε σχέση με το τι θεωρείται αποδεκτό ως βιογραφικό σημείωμα. Συνεπώς αν για παράδειγμα μας ζητήσετε να δημιουργήσουμε ένα βιογραφικό στην Αγγλική γλώσσα θα χαρούμε να το κατασκευάσουμε εκ του μηδενός σε συνεργασία μαζί σας. Ο ενδιαφερόμενος μας στέλνει το τυχόν ήδη υπάρχον βιογραφικό του με e-mail και εμείς του απαντάμε επίσης με e-mail κάνοντας μια πρώτη εκτίμηση και λέγοντάς του την ειλικρινή μας γνώμη. Αν ο ενδιαφερόμενος δεχθεί να συνεχίσουμε, προχωράμε την συνεργασία μας με τα εξής βήματα:
Βήμα 1ο Επικοινωνούμε τηλεφωνικώς και συζητάμε μαζί του τις ανάγκες του, του λέμε τι πρέπει να αλλάξει στο βιογραφικό του και κάνουμε μια αναγνωριστική κουβέντα συλλέγοντας τα στοιχεία που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε. Βήμα 2ο Κατασκευάζουμε το βιογραφικό και τις συνοδευτικές επιστολές του εργαζόμενου/υποψήφιου. Βήμα 3ο Αποστέλλουμε το βιογραφικό στον ενδιαφερόμενο και επικοινωνούμε ξανά τηλεφωνικώς μαζί του για να συμβουλεύσουμε γιατί το βιογραφικό και οι συνοδευτικές επιστολές γράφτηκαν έτσι και πώς θα χρησιμοποιηθούν. Επίσης δίνονται οδηγίες για τις συνεντεύξεις. Μπορείτε συνεπώς δωρεάν να μας στείλετε το βιογραφικό σας για μια πρώτη εκτίμηση. [email protected] Από τον 19ο αιώνα έως την δεκαετία του 1970 ο κόσμος βίωσε μεγάλες τεχνολογικές αλλαγές και είδε σε μεγάλο βαθμό να μηχανοποιείται η εργασία και να αντικαθιστώνται θέσεις εργασίας από μηχανές. Σήμερα πλέον δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι κάποια στιγμή το τηλέφωνο αντικατέστησε τον τηλεγραφητή ή ένα μεγάλο βιομηχανικό ρομπότ γραμμές παραγωγής με εκατοντάδες εργαζόμενους η κάθε μια.
Σχετική έρευνα από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναζητεί ένα μοντέλο πρόβλεψης για την πιθανότητα εξάλειψης/αντικατάστασης επαγγελμάτων στο πολύ άμεσο μέλλον. Μια τέτοια έρευνα είναι πολύ σημαντική για όποιον θέλει να προσανατολιστεί επαγγελματικά ή ήδη ψάχνει για εργασία. Δείχνει επίσης ένα μοντέλο αντίληψης για τους εργαζόμενους βάσει των δεξιοτήτων που έχουν μεγαλύτερη απόδοση και θα ζητούνται σταθερά στο μέλλον. Στο παρακάτω βίντεο σας παρουσιάζω ομιλία από το Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας 2014, που έγινε πριν από μερικούς μήνες. Επισημαίνω τα εξής σημεία: 1) Στο 1:06:00 λεπτό του: H υπεύθυνη από την KPMG, Βελιώτου Πέγκυ τονίζει ότι οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν το “σωστό” βιογραφικό και όχι βέβαια τύπου Europass. Το γιατί είναι μια μεγάλη συζήτηση που δεν είναι της ώρας να την κάνουμε. Πάντως η ίδια εισηγήτρια αναφέρει ότι ψάχνουν σε τέτοιου τύπου βιογραφικά να βρουν στοιχεία των υποψηφίων και δυσκολεύονται. Όχι λοιπόν βιογραφικά τύπου EUROPASS κάτι που τονίζω και εγώ από τότε που βγήκε αυτή η ευρωπαική φόρμα βιογραφικού. Το ίδιο επαναλαμβάνει με έμφαση και ο κος Μοσχάτος Νικόλας της Accenture στο 1:23:00 λεπτό του ίδιου βίντεο. Και φαίνεται μια ενόχληση των εταιρειών όταν λαμβάνουν τέτοια είδη βιογραφικών. 2) Στο 57′ λεπτό του βίντεο πάλι η κα Βελιώτου αναφέρει ως κύριες δεξιότητες που ζητάνε οι εταιρείες από τα στελέχη τους τις επόμενες τρεις: -Flexibility: Που σημαίνει ότι οι υποψήφιοι δεν πρέπει να δυσανασχετούν π.χ. στην 4η συνέντευξή τους με την εταιρεία, να είναι διαθέσιμοι για κινητικότητα σε διάφορες περιοχές, ακόμη και στο εξωτερικό, να μπορούν να εργαστούν πολλές ώρες και σε αντικείμενα τα οποία δεν είναι πάντοτε αυτά για τα οποία προσλήφθηκαν. -Αποτελεσματικότητα. -Out of the Box Thinking, συχνά για την επίτευξη της αποτελεσματικότητας! Έχουμε μάθει να προσπερνάμε ορισμένες έννοιες που μας φαίνονται πολύ γενικές χωρίς να τις νοηματοδοτούμε επαρκώς ή χωρίς να μπορούμε να τις αντιστοιχήσουμε στην πραγματικότητα. Κλασσικό παράδειγμα η πρωταρχική έννοια της οργανωσιακής κουλτούρας.
Αντί να δώσω ορισμούς θα αναλύσω ένα παράδειγμα του πώς η κουλτούρα μιας επιχείρησης ή ενός άλλου οργανισμού μπορεί να μας επηρεάσει στην αναζήτηση εργασίας. Για παράδειγμα λοιπόν, διαβάζουμε σε μια αγγελία τα προσόντα του υποψηφίου που ψάχνει μια εταιρεία και μετά την απαρίθμηση των απαραίτητων πτυχίων, προϋπηρεσίας και λοιπών τυπικών προσόντων αναφέρουν ότι είναι αναγκαίο ο υποψήφιος να είναι Ομαδικός. Πρώτο Λάθος: Ορθογραφικά Λάθη
Τα βιογραφικά των υποψηφίων είναι γεμάτα ορθογραφικά λάθη. Και αν ένας υποψήφιος δεν μπορεί να γράψει μια σελίδα που αφορά τον ίδιο χωρίς την πρέπουσα σημασία τότε ο εργοδότης έχει μια πρώτη πολύ κακή ένδειξη ότι αυτός ο υποψήφιος δεν θα δίνει και ιδιαίτερη σημασία στην μελλοντική του εργασία. Αν δε το βιογραφικό έχει πολλά λάθη τότε σημαίνει ότι κλονίζεται και η πίστη στις σπουδές/εκπαιδευτικό επίπεδο του συγκεκριμένου υποψηφίου. Σε γενικές γραμμές αυτό το λάθος οδηγεί άμεσα στην απόρριψη, ασχέτως πόσο καλό είναι ένα βιογραφικό ή ένας υποψήφιος. Και πάνω από όλα, μήπως και το δικό σας βιογραφικό έχει κάποιο ορθογραφικό λάθος; Συχνά όσοι δεν είμαστε φιλόλογοι χρειάζεται να δούμε πολλές φορές κάοιο γραπτό κείμενο για να εντοπίσουμε κάποιο τέτοιο λάθος. Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του Harvard Business Review (HBR) ένα καλό αφεντικό μπορεί να προσφέρει στον εργαζόμενο ενθάρρυνση, ανάπτυξη, συμβουλές βελτίωσης και στήριξη ενώ ταυτόχρονα μπορεί να είναι και δίκαιο, δημιουργικά κριτικό και επιβοηθητικό στο να εμπλέκει τους εργαζόμενους σε παραγωγικές ομάδες. Αυτός είναι ένας προϊστάμενος που θα μπορούσε κάποιος να θυμάται για χρόνια και του οποίου η εποικοδομητική συμπεριφορά να έχει ένα μόνιμο θετικό αποτέλεσμα στην καριέρα του.
|
AuthorΤο Cv Clinic είναι γραφείο το οποίο ειδικεύεται στην κατασκευή επαγγελματικών βιογραφικών σημειωμάτων όλων των επιπέδων. Archives
January 2018
Categories
All
|