CV CLINIC
  • Home
  • Υπηρεσιες
  • ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
  • Community
  • Blog
  • Contact

Τα 5 λάθη για να απορρίψουν αμέσως το βιογραφικό σας

24/9/2014

 
Πρώτο Λάθος: Ορθογραφικά Λάθη
Τα βιογραφικά των υποψηφίων είναι γεμάτα ορθογραφικά λάθη. Και αν ένας υποψήφιος δεν μπορεί να γράψει μια σελίδα που αφορά τον ίδιο χωρίς την πρέπουσα σημασία τότε ο εργοδότης έχει μια πρώτη πολύ κακή ένδειξη ότι αυτός ο υποψήφιος δεν θα δίνει και ιδιαίτερη σημασία στην μελλοντική του εργασία. Αν δε το βιογραφικό έχει πολλά λάθη τότε σημαίνει ότι κλονίζεται και η πίστη στις σπουδές/εκπαιδευτικό επίπεδο του συγκεκριμένου υποψηφίου.
Σε γενικές γραμμές αυτό το λάθος οδηγεί άμεσα στην απόρριψη, ασχέτως πόσο καλό είναι ένα βιογραφικό ή ένας υποψήφιος. Και πάνω από όλα, μήπως και το δικό σας βιογραφικό έχει κάποιο ορθογραφικό λάθος; Συχνά όσοι δεν είμαστε φιλόλογοι χρειάζεται να δούμε πολλές φορές κάοιο γραπτό κείμενο για να εντοπίσουμε κάποιο τέτοιο λάθος.
Δεύτερο Λάθος: Μήκος βιογραφικού
Όπως αναφέρει το Harvard Business Review γύρω στο 1640 ο γνωστός Γάλλος μαθηματικός, φυσικός και φιλόσοφος Πασκάλ έγραφε σε μια επιστολή: “…θα σας έγραφα πιο σύντομη επιστολή αλλά δεν προλαβαίνω” (!!).
Τι σημαίνει αυτό, απλά ότι όσοι δεν έχουν αρκετά δομημένη σκέψη και δυνατότητα γραπτής έκφρασης γράφουν πολλά στο βιογραφικό τους. Για να γράψεις λίγα και σωστά δομημένα ώστε να είναι καλύτερα από τα πολλά θα πρέπει να αφιερώσεις πολύ χρόνο κόβοντας και ράβοντας.
5000 λιτούς Σπαρτιάτικους στίχους έγραψε ο Καβάφης και πάνω από 100.000 ο Παλαμάς. Και όμως ο Καβάφης θεωρείται ένας από τους μεγάλους παγκόσμιους ποιητές ενώ ο Παλαμάς έχει μεγάλη απήχηση μόνο μέσα στην Ελλάδα. Στις διπλωματικές και στα διδακτορικά επίσης, το να γράψεις περισσότερες λέξεις είναι λόγος να σας μειώσουν την βαθμολογία, όταν στέλνετε βιογραφικό είναι λόγος για να σας κόψουν εντελώς…

Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις στον κανόνα. Ο γενικός όμως κανόνας που ισχύει είναι ότι χοντρικά γράφω μια σελίδα βιογραφικού για κάθε 10 χρόνια προϋπηρεσίας μου (ασχέτως ποσότητας σπουδών και λοιπών επιτευγμάτων). Άλλωστε μιλάμε πάντοτε για επαγγελματικά βιογραφικά. Ένα ακαδημαϊκό βιογραφικό το διέπουν άλλοι κανόνες. Αντίθετα στα επαγγελματικά βιογραφικά πρέπει το νόημα να είναι περιεκτικό και κατανοητό χωρίς άσχετα πράγματα. Λίγες λέξεις που εκφράζουν σωστά το νόημα και την ιστορία μας.

Το γενικό επίπεδό μας φαίνεται από όσα γράφουμε συνοπτικά.

Τρίτο Λάθος: Μορφή-Δομή
Το βιογραφικό πρέπει να έχει λιτή σπαρτιάτικη μορφή και Δομή. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο διαφοροποίησης αλλά πάντοτε εντός κάποιων συγκεκριμένων πλαισίων αν μιλάμε για εργασίες που έχουν σχέση με επιχειρήσεις και είναι διαφορετικές από design και άλλες καλλιτεχνικές θέσεις.
Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση μας υπάρχουν εξαιρέσεις αλλά σίγουρα είναι λάθος εκείνα τα βιογραφικά με τις περίεργες καλλιγραφίες/γραμματοσειρές/επικεφαλίδες/έγχρωμα κουτάκια κτλ.

Τέταρτο Λάθος: Ψέματα και περιαυτολογία
Τα ψέματα μπορούν πιο εύκολα από ότι νομίζετε να αποκαλυφθούν, και μπορούν να αποκαλυφθούν όταν περιμένετε να πάρετε εκείνη την προαγωγή για προϊστάμενος και αντί της θέσης να λάβετε μια απόλυση.
Πολύ συχνά μάλιστα όχι το ψέμα αλλά η περιαυτολογία οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο υποψήφιος υπερεκτιμάει πολύ τον εαυτό του (κάτι πολύ συχνό σε μικρότερες ηλικίες και σε νέους πτυχιούχους), κάτι που συχνά αποτελεί κακή ένδειξη για ορισμένους εργοδότες.

Πολλοί εργοδότες θα αισθανθούν μεγαλύτερη ασφάλεια για έναν υποψήφιο που θεωρούν ότι πατάει πιο στέρεα πάνω στη γη. Ιδιαίτερα όταν αυτή η περιαυτολογία αφορά τις σπουδές κάποιου ενώ η συγκεκριμένη εργασία δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα (που συνήθως αυτή είναι η περίπτωση που ισχύει ακόμη και στις πιο μεγάλες εταιρείες) σε πιο soft skills και στον χαρακτήρα.

Πρόσφατα μάλιστα o Δντης Ανθρωπίνου Δυναμικού της Google δήλωσε στους New York Times (http://mobile.nytimes.com/2014/02/23/opinion/sunday/friedman-how-to-get-a-job-at-google.html?_r=1&referrer=&_ga=1.158257914.1132600502.1411571313) ότι συχνά πτυχιούχοι των κορυφαίων σχολείων στις ΗΠΑ (βλέπε Ivy League) δεν έχουν την απαραίτητη διανοητική ταπεινότητα που χρειάζεται για να μπορούν να συνεχίσουν σε όλη τους την ζωή να μαθαίνουν. Γιατί σύμφωνα με τα λεγόμενά του η δυνατότητα που έχει κάποιος να μαθαίνει σε όλη του την ζωή είναι σπουδαιότερο χαρακτηριστικό από το IQ του ή το πτυχίο του από ένα τεχνητό περιβάλλον όπως είναι τα πανεπιστήμια. Επίσης αναφέρει ότι συχνά οι – ας πούμε- άριστοι δυσκολεύονται να μάθουν από τις αποτυχίες τους. Η Google ψάχνει για ταλέντα ανάμεσα και σε εκείνους που κατάφεραν να βρουν το δρόμο στην ζωή χωρίς να έχουν πτυχίο, ιδίως και αυτούς.

Φαντάζομαι την ταινία “The Internship”, 2013 (http://www.imdb.com/title/tt2234155/) την έχετε δει έτσι;
Συνεπώς θα πρέπει να σκεφτούμε ότι μπαίνουμε σε μια εποχή (έχουμε μπει ήδη κατά τη γνώμη μου) που οι σπουδές συχνά δεν αποτελούν καθοριστικό αβαντάζ για την πρόσληψη. Πόσο μάλλον η επιμονή πολλών υποψηφίων στην μακροσκελή και λεπτομερειακή αναφορά των σπουδών τους.

Πέμπτο Λάθος: Στερεότυπα
Είτε το θέλουμε είτε όχι οι άνθρωποι που θα κρίνουν το βιογραφικό μας θα έχουν κάποιο δικό τους σετ παγιωμένων αντιλήψεων για την ζωή και τον κόσμο. Αν οι πληροφορίες που τους δίνουμε δεν ταιριάζουν με αυτό το σετ στερεοτύπων που έχουν για την εργασία που ψάχνουν τότε μπορεί να αποτύχουμε.
Αυτό συμβαίνει επειδή το τι σκέφτεται ο άλλος δεν περιορίζεται από καλούς τρόπος, ηθική και νομοθεσία. Μπορεί να σκεφτεί τα πάντα (όσο κακοπροαίρετο και αν είναι αυτό) ανάλογα την συγκρότησή του. Συνεπώς θα πρέπει να προσέχουμε τι γράφουμε.



Comments are closed.

    RSS Feed

    Author

    Το Cv Clinic είναι γραφείο το οποίο ειδικεύεται στην κατασκευή επαγγελματικών βιογραφικών σημειωμάτων όλων των επιπέδων.
    Απευθυνόμαστε τόσο σε στελέχη επιχειρήσεων με μεταπτυχιακά και εμπειρία όσο και σε απόφοιτους γυμνασίου, λυκείου που νομίζουν ότι έχουν λίγα προσόντα.
    Οι εργοδότες αφιερώνουν μόνο 30 δευτερόλεπτα σε κάθε βιογραφικό.


    Blogroll
    • INSEAD
    • Knowledge Wharton
    • MIT Sloan Management Review

    Picture

    Archives

    January 2018
    December 2017
    November 2017
    February 2015
    December 2014
    September 2014
    May 2014
    April 2011
    January 2011
    December 2010
    November 2010
    October 2010
    September 2010
    August 2010
    July 2010

    Categories

    All
    Academic
    Action
    Alternative
    Art
    Bulling
    Business
    Career
    Career Counseling
    Career Strategy
    Case Studies
    Case Study
    Change
    Corporate Culture
    Cover Letter
    Cv
    Cvclinic
    Cv Format
    Ethical
    Ethics
    Future
    Harvard Business Review
    Ibarra
    Identity
    Interview
    LinkedIn
    Panorama
    Research
    Sector Analysis
    Sexual Harassment
    Skills
    Social Media
    Talents
    Theory
    Video
    Work
    Work Experience
    αναδημοσιεύσεις
    βιογραφικό από απόσταση
    βιογραφικό σημείωμα
    Προσανατολισμος
    υπηρεσίες

Βρείτε μας και εδώ:

Κώδικας Δεοντολογίας

Αποστολή CV

    Γραφείο:

Click to set custom HTML
Το γραφείο μας CV CLINIC και όλοι οι συνεργάτες του
δεσμεύονται από κώδικα δεοντολογίας ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών των πελατών μας.
Επίσης, την ίση αντιμετώπιση των πελατών μας ανεξαρτήτως λοιπών παραγόντων και τον σεβασμό των ιδιαιτεροτήτων τους και της προσωπικότητάς τους.
Μπορείτε  να μας στείλετε το βιογραφικό σας για μια πρώτη εκτίμηση.

Email : grcvclinic@gmail.com

Click to set custom HTML