CV CLINIC
  • Home
  • Υπηρεσιες
  • ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
  • Community
  • Blog
  • Contact

Η εργασιακή εμπειρία στο βιογραφικό

28/11/2010

 
Καμιά φορά το να μην έχει κάποιος εργασιακή εμπειρία δεν είναι κακό αλλά καλό, άλλες φορές τα πολλά προσόντα και οι πολλές εναλλαγές θέσεων είναι η συνταγή της καταστροφής. Σε κάθε περίπτωση όμως η παράγραφος του βιογραφικού σας που ονομάζεται Προϋπηρεσία ή Εργασιακή Εμπειρία  είναι το πιο σημαντικό σας στοιχείο. Εκεί δεν αναφέρετε που εργαστήκατε αλλά πώς βλέπετε τον κόσμο της εργασίας με τα μάτια σας. Δεν αναφέρετε καθήκοντα αλλά εμπειρίες που είναι σχετικές και χρήσιμες με την τρέχουσα εργασία που κάνετε αίτηση.

Κατ’ αρχήν η συχνότατη αλλαγή εργασίας είναι ένδειξη μη σταθερότητας του υποψηφίου για την επιχείρηση. Μπορεί ο εργαζόμενος να άλλαζε εργασίες χωρίς δική του υπαιτιότητα ή επειδή έβρισκε κάτι καλύτερο. Ακόμη όμως και τότε σε πολλές περιπτώσεις, αν δεν προσεχθούν κάποια θέματα, μπορεί να δημιουργηθεί αρνητική εντύπωση. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπάρχει ένας “φυσικός ρυθμός” αλλαγής εργασιών ανάλογα με το επίπεδο, την θέση, τον κλάδο, το είδος εργασίας κτλ.
Στην προϋπηρεσία οι εργοδότες ψάχνουν εκτός από τα χρονικά διαστήματα και τα κενά. Κοιτάνε αν ο εργαζόμενος έμεινε κάποια διαστήματα εκτός εργασίας, τι έκανε αυτά τα διαστήματα (π.χ. κάποιο σεμινάριο) ή  αν άργησε να μπει στην αγορά εργασίας ξανά. Είναι συχνό φαινόμενο για τα ελληνικά δεδομένα οι νέοι άνθρωποι να εμφανίζονται στα 26 τους ή στα 29 τους ή και στα 32 τους χωρίς καμία προϋπηρεσία. Αυτό είναι το αντίθετο από την περίπτωση υποψηφίων που αλλάζουν πολύ συχνά εργασίες και συνήθως δημιουργεί αντίστοιχα αρνητική εντύπωση.

Μια άλλη πτυχή του θέματος είναι αν οι αλλαγές στην καριέρα κάποιου βγάζουν κάποιο νόημα: Είναι στον ίδιο κλάδο ή σε άλλους, είναι στην ίδια εργασία ή σε παρόμοιες; Ο εργαζόμενος έχει ανοδική πορεία από δουλειά σε δουλειά ή παρουσιάζει στασιμότητα ή και πτώση; Από όλα αυτά βγαίνουν συμπεράσματα. Για παράδειγμα, κατά ιδανικό τρόπο μια μεγάλη εταιρεία που αναζητάει ένα διοικητικό στέλεχος θα ήθελε να δει μια ανοδική πορεία στην καριέρα κάποιου πάνω στο αντικείμενο εργασίας που ψάχνει.

Παράλληλα όμως ο εργαζόμενος που έχει συνείδηση των παραπάνω δεδομένων (αυτό σημαίνει κατασκευή σωστού βιογραφικού) θα πρέπει να σκεφτεί “τι χρήσιμο για την καριέρα μου πήρα από αυτές τις φαινομενικά άσχετες (ή λίγο σχετικές) εργασίες;” και να προσπαθήσει μέσα από τα καθήκοντα ή τα επιτεύγματα που θα γράψει στο CV του για την συγκεκριμένη εργασία να τα αναφέρει.

Η εργασιακή εμπειρία είναι συνάρτηση της ηλικίας του υποψηφίου και του επιπέδου σπουδών του. Μερικές φορές νέοι υποψήφιοι γράφουν στο βιογραφικό τους κάθε μικρή άσχετη ή σχετική εμπειρία part-time που είχαν. Θα πρέπει να προσέξουν πώς θα γράψουν τι γιατί είναι εύκολο να μην δείξουν θετική εικόνα ή να θεωρήσουν οι μελλοντικοί εργοδότες ότι γράφουν επουσιώδη πράγματα ή ακόμη και ότι δεν λένε την αλήθεια επειδή η εμπειρία δεν ταιριάζει με τις σπουδές, τα χρόνια, την προσπάθεια που θα ήταν ανθρωπίνως δυνατό να καταβληθεί κτλ.

Σε αυτές τις περιπτώσεις πολύ συχνά οι εργοδότες δεν λένε τίποτα, απλά μένουν με κάποιες απορίες, κενά, ερωτηματικά που δεν τους “κολλάνε” σωστά. Οι υποψήφιοι σε αυτές τις περιπτώσεις χάνουν την εργασία ή δεν καλούνται ποτέ για συνέντευξη χωρίς να μαθαίνουν τους λόγους. Σκοπός του υποψηφίου θα έπρεπε να είναι η δημιουργία στους εργοδότες ακριβώς της αντίθετης άρρητης ή ρητής αίσθησης που επίσης συχνά δεν αναφέρεται. Οι εργοδότες πέρα από τα στοιχεία που αναγνωρίζουν μένουν με μια θετική επι πλέον εντύπωση την οποία αναγνωρίζουν ως δικό τους ένστικτο υπέρ κάποιου υποψηφίου.

Τέλος υπάρχουν και περιπτώσεις που η μεγάλη εμπειρία μπορεί να μην χρειάζεται γιατί πολλές επιχειρήσεις θέλουν άτομα που δεν έχουν φτιάξει ακόμη μια εργασιακή κουλτούρα και δεν έχουν επηρεαστεί από την εταιρική κουλτούρα κάποιας επιχείρησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι εταιρείες θέλουν υποψηφίους που είναι “λευκό χαρτί” για να μπορέσουν αν τους διαμορφώσουν οι ίδιες όπως θέλουν.


Comments are closed.

    RSS Feed

    Author

    Το Cv Clinic είναι γραφείο το οποίο ειδικεύεται στην κατασκευή επαγγελματικών βιογραφικών σημειωμάτων όλων των επιπέδων.
    Απευθυνόμαστε τόσο σε στελέχη επιχειρήσεων με μεταπτυχιακά και εμπειρία όσο και σε απόφοιτους γυμνασίου, λυκείου που νομίζουν ότι έχουν λίγα προσόντα.
    Οι εργοδότες αφιερώνουν μόνο 30 δευτερόλεπτα σε κάθε βιογραφικό.


    Blogroll
    • INSEAD
    • Knowledge Wharton
    • MIT Sloan Management Review

    Picture

    Archives

    January 2018
    December 2017
    November 2017
    February 2015
    December 2014
    September 2014
    May 2014
    April 2011
    January 2011
    December 2010
    November 2010
    October 2010
    September 2010
    August 2010
    July 2010

    Categories

    All
    Academic
    Action
    Alternative
    Art
    Bulling
    Business
    Career
    Career Counseling
    Career Strategy
    Case Studies
    Case Study
    Change
    Corporate Culture
    Cover Letter
    Cv
    Cvclinic
    Cv Format
    Ethical
    Ethics
    Future
    Harvard Business Review
    Ibarra
    Identity
    Interview
    LinkedIn
    Panorama
    Research
    Sector Analysis
    Sexual Harassment
    Skills
    Social Media
    Talents
    Theory
    Video
    Work
    Work Experience
    αναδημοσιεύσεις
    βιογραφικό από απόσταση
    βιογραφικό σημείωμα
    Προσανατολισμος
    υπηρεσίες

Βρείτε μας και εδώ:

Κώδικας Δεοντολογίας

Αποστολή CV

    Γραφείο:

Click to set custom HTML
Το γραφείο μας CV CLINIC και όλοι οι συνεργάτες του
δεσμεύονται από κώδικα δεοντολογίας ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών των πελατών μας.
Επίσης, την ίση αντιμετώπιση των πελατών μας ανεξαρτήτως λοιπών παραγόντων και τον σεβασμό των ιδιαιτεροτήτων τους και της προσωπικότητάς τους.
Μπορείτε  να μας στείλετε το βιογραφικό σας για μια πρώτη εκτίμηση.

Email : grcvclinic@gmail.com

Click to set custom HTML