Πριν αλλάξετε καριέρα…

Είσαστε μακροχρόνια κουρασμένοι από την εργασιακή σας πορεία; Μήπως βαρεθήκατε αυτό που κάνετε; Ή μήπως απλά τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ; Αν αποφασίσατε να αλλάξετε καριέρα προς κάποιον άλλο κλάδο τότε θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν είστε οι μόνοι. Πρώτα όμως δοκιμάστε να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις:

1. Ποια είναι τα ταλέντα σας;
Σε τι είσαστε καλός; Σας αρέσει να είσαστε πειθαρχημένος ή αναζητάτε κάθε τι καινοτομικό; Είσαστε ομαδικός παίχτης ή η πολυκοσμία σας κουράζει;…..
Το τι ταλέντα έχει κάποιος συχνά χρειάζεται μεγάλη διερεύνηση και κόπο για να ανακαλυφθεί. Τι σκέφτεστε όταν είσαστε μόνοι σας; Σε τι λένε οι άλλοι ότι είσαστε καλός; Τι θα κάνατε ακόμη και δωρεάν; Αυτά είναι κάποια χρήσιμα ερωτήματα.
Συχνά όμως ούτε αυτά είναι αρκετά. Πολλές φορές απαιτούνται πολλά χρόνια μέχρι να αναδυθεί το ταλέντο κάποιου. Χρόνος που οι περισσότεροι δεν έχουν. Συχνά το ταλέντο είναι και θέμα συγκυριών, πίεσης και τύχης να το αναγνωρίσουμε.

2.Τι ικανότητες έχετε;
Συχνά κάθε εργασία που κάνουμε απαιτεί και κάποιες έμμεσες ικανότητες τις οποίες παίρνουμε ως δεδομένες. Για παράδειγμα, όταν κάποιος είναι υπάλληλος σε μια τράπεζα έχει αναπτύξει και την ικανότητα να μπορεί να χειριστεί αντιρρήσεις πελατών, να διαχειριστεί το θυμό τους ή απλά να μπορεί να τα πηγαίνει καλά με ανθρώπους. Κάποιος άλλος που έχει εργαστεί σε λογιστήριο μπορεί να έχει μάθει να είναι υπομονετικός, παρατηρητικός, προσεκτικός. Μήπως είσαστε καλός με τα νούμερα επίσης; Αν εργαζόσασταν σε εφημερίδα μήπως μάθατε να γράφετε; Αυτές οι ικανότητες μπορεί να χρειάζονται στην δουλειά που ετοιμάζεστε να προσγειωθείτε.

3.Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε;
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε κατά το παρελθόν θα είναι αναλογικά οι ίδιες που θα αντιμετωπίσετε και στο μέλλον. Μπορεί κατά το παρελθόν να έπρεπε να φτιάξετε μια προσφορά σε έναν πελάτη, στο μέλλον μπορεί να χρειαστεί να δημιουργήσετε μια διαφήμιση. Παλαιότερα μπορεί να χρειάστηκε να ηγηθείτε μιας μικρής εργασιακής ομάδας, στο μέλλον μπορεί να χρειαστεί να σχεδιάσετε την ομαδική αντιμετώπιση μιας κρίσης. Δεν έχει σημασία αν τα εμπόδια ή οι δυσκολίες είναι διαφορετικές. Στην ουσία θα χρειαστεί να βάλετε σε λειτουργία τις ίδιες δυνάμεις.

4. Τι σας κάνει να σηκώνεστε από το κρεβάτι σας το πρωί;
Κάποιοι άνθρωποι κινητοποιούνται από το κέρδος, κάποιοι από τους ανθρώπους που θα συναντήσουν και θα δουν, κάποιοι από την οργάνωση που θα επιφέρει η δουλειά τους, κάποιοι άλλοι επειδή τους αρέσει να ανακαλύπτουν κάτι καινούργιο. Είναι κάτι συγκεκριμένο που αν σκεφτούν πολλοί άνθρωποι θα αναφέρουν ότι θέλουν να κάνουν και γι’ αυτό ξυπνάνε το πρωί. Αν εσείς δεν υπάρχει κάτι που να σας κινητοποιεί έτσι τότε πράγματι ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε να αλλάξετε κλάδο. Πριν όμως θα πρέπει να αποκτήσετε τις γνώσεις και τις ικανότητες με τις οποίες θα κάνετε αυτό το νέο κάτι.

5.Τι μάθατε από την εργασιακή σας καριέρα
Τι μαθήματα πήρατε από τους ανθρώπους, από τους οργανισμούς, τις εταιρείες. Σκεφτείτε πότε ήρθατε σε σύγκρουση, πότε συνεργαστήκατε αρμονικά, πότε κάνατε μεγάλα λάθη που σας κόστισαν ακριβά. Πότε απολυθήκατε, πότε αλλάξατε δουλειά, πότε πήρατε μεταγραφή.

Και όλα τα παραπάνω δεν αφορούν μόνο την προσωπική σας αναζήτηση. Αφορούν και το πώς μαθαίνετε τον εαυτό σας και συνεπώς μπορείτε να απαντάτε σε ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με τον εαυτό σας, τις οποίες συχνά κάνουν στις συνεντεύξεις.

Αν ακόμη δεν είσαστε βέβαιοι μπορείτε να κάνετε και αυτό το τέστ: Start the Quiz

Share

Leave a Reply