Αλλαγή καριέρας

Στα γρανάζια των μηχανώνΤις περισσότερες φορές οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να πιστεύουν ότι η εργασία είναι το αναγκαίο κακό που πρέπει να υπομένουμε ώστε να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Η αλήθεια όμως είναι ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι που μας αρέσει και να έχουμε μια εργασία που μας ικανοποιεί. Η αλλαγή καριέρας πρέπει να είναι κάτι που το σκεφτόμαστε.

Η αλλαγή καριέρας θεωρείται ότι μπορεί να περιέχει ρίσκα και κινδύνους αλλά αν σκεφτούμε καλύτερα θα δούμε ότι σε πολλές περιπτώσεις που άνθρωποι εργάζονται σε αντικείμενα που τους είναι εξαιρετικά δυσάρεστα, αναπτύσσονται ψυχοσωματικά προβλήματα τα οποία συχνά καταστρέφουν τις ζωές των ανθρώπων.

Έτσι, συχνά οι άνθρωποι συχνά δεν σκέφτονται καθόλου την επιλογή της αλλαγής καριέρας ή την σκέφτονται όταν τα πάντα γύρω τους έχουν καταρρεύσει, με αποτέλεσμα να είναι τότε αργά.

Συχνά το ότι δεν μας αρέσει η δουλειά που κάνουμε μπορεί να οφείλεται στο ότι εργαζόμαστε σε λάθος εταιρεία ή σε λάθος θέση μέσα στην εταιρεία και έτσι ίσως δεν χρειάζεται να αλλάξουμε καριέρα αλλά απλά να κάνουμε κάποια μικρότερη μετατόπιση.

Αν αυτό όμως δεν είναι η περίπτωσή μας τότε θα πρέπει να σκεφτούμε τι μας αρέσει να κάνουμε, τι θα μας άρεσε να κάνουμε, ή τι θυμόμαστε από το παρελθόν ότι απολαμβάναμε κάνοντάς το.

Συχνά ξεχνάμε ότι όλες οι εργασίες έχουν τα δικά τους προβλήματα τα οποία δεν φαίνονται από “έξω” και δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι πίσω από μια επιφάνεια πραγμάτων υπάρχουν πολλοί αρνητικοί παράγοντες. Γι’ αυτό ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης είναι να εξερευνήσουμε σε λίγο μεγαλύτερο βάθος κάποιο πεδίο ή να εργαστούμε part-time βλέποντας από μέσα τι γίνεται πριν πάρουμε κάποια απόφαση. Αν αυτό δεν γίνεται τότε η παρακολούθηση κάποιου προγράμματος σπουδών ή ενός σεμιναρίου μπορεί να μας δώσει κάποιες ενδείξεις, να μας τεστάρει ή να μας οδηγήσει στην “αχα!” στιγμή όπου όλα ξεκαθαρίζουν μέσα μας και γνωρίζουμε πλέον τι είναι αυτό με το οποίο σίγουρα θέλουμε να ασχοληθούμε.

Άλλες φορές μια σωστή επιλογή είναι μια διακοπή της καριέρας μας προς σκέψη και περισυλλογή. Αυτό βέβαια δεν είναι συχνά εφικτό καθώς υπάρχουν υποχρεώσεις, οικονομικά προβλήματα και οικογενειακές ανάγκες. Με συζήτηση όμως και επικοινωνία αυτό θα μπορούσε να διευθετηθεί σε κάποιες περιπτώσεις. Άλλες φορές θα μπορούσαμε να το προγραμματίσουμε αποταμιεύοντας κάποια χρήματα που θα μας συντηρήσουν για ένα διάστημα (π.χ. 6 μηνών) που θα περνούσαμε στην φάση της αναζήτησης του τι θέλουμε να κάνουμε.

Συχνά όμως επίσης, ο πολύς προγραμματισμός τρώει τον αφέντη. Αντί να σχεδιάζουμε συνεχώς το μέλλον ζώντας σε ένα απαίσιο παρόν και αναβάλλοντας συνεχώς τις μεγάλες αποφάσεις, συχνά είναι απελευθερωτικό το να μπαίνουμε “μέσα σε όλα” χωρίς να κάνουμε δεύτερες σκέψεις, και δίνοντας όλη μας την ενέργεια (ή επανακτώντας όλη μας την χαμένη ενέργεια) να τα καταφέρνουμε! Το πάθος και η πίστη στον εαυτό μας είναι η σημαντικότερη πηγή όλης της χαμένης μας ενέργειας.

Share

Leave a Reply